wtFOCK is de Vlaamse versie van SKAM, een Noorse jeugdserie die zo’n hype werd dat het concept werd opgepikt voor adaptaties in onder andere Italië, Frankrijk, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. De cijfers liegen er niet om: wtFOCK bleek ook hier razendpopulair met tot 400.000 kijkers jonger dan 35 jaar en 1.000.000 views per week op het eigen platform, en intussen bijna 100.000 volgers op de officiële Instagram account. wtFOCK is in een mum van tijd uitgegroeid tot de meest succesvolle online reeks van Vlaanderen. Toch is de serie nog grotendeels onder de radar gebleven in de pers en bij het oudere publiek. En laat die authenticiteit nu net bijgedragen hebben tot het succes van de reeks, zowel bij kijkers als adverteerders. Een win-winsituatie dus, want SBS weet zo een moeilijk bereikbare doelgroep voor adverteerders toch te bereiken.
WtFOCK onderscheidt zich van de gemiddelde (jeugd)serie op verschillende vlakken. Eerst en vooral is het een online-first serie die eerst uitkomt op het eigen online platform en nadien op de SBS-zenders VIER en VIJF en op Play. Bovendien willen jongeren zelf beslissen waar ze naar kijken, wanneer en hoe lang en daar speelt wtFOCK perfect op in door korte clips (die voortdurend op onaangekondigde tijdstippen doorheen de week “live” gaan) aan te bieden. En tot slot zijn er de personages: deze zijn ook effectief in character te volgen op social media, waardoor je op Instagram stories bijvoorbeeld kunt volgen wanneer één van hen meeloopt in een klimaatmars die op dat moment ook echt plaatsvindt in Brussel. Zo wordt de grens tussen fictie en realiteit erg dun en kunnen jongeren zich gemakkelijk spiegelen aan de personages.
Bijna helft van 15- tot 20-jarigen keek wel eens naar wtFOCK
Van jongeren zegt men vaak dat ze niet meer te bereiken zijn, en al zeker niet met lokale content. wtFOCK bewijst het tegendeel: Telenet en SBS lieten een onderzoek uitvoeren bij meer dan 2600 15- tot 34-jarigen, en wat blijkt? Op de vraag welke jeugdserie ze kennen, spant wtFOCK de kroon. Binnen de leeftijdscategorie 15- tot 20-jarigen, blijkt bijna de helft de serie te volgen. Bovendien, eens ze één keer gekeken hebben zijn ze helemaal hooked: de overgrote meerderheid kijkt op frequente basis (meerdere keren per week). De populariteit van wtFOCK ligt momenteel zelfs hoger dan die van bepaalde populaire reeksen uit het buitenland, zoals ‘Riverdale’ en ‘Pretty Little Liars’.
Herkenbaarheid staat centraal
Hoe komt het dan dat deze Vlaamse jeugdreeks er toch in lijkt te slagen de jongeren massaal aan te spreken? Eerst en vooral het sterke verhaal en de herkenbaarheid van de wtFOCK personages en hun reilen en zeilen. Op die manier bewijst de serie dat de jongere generatie niet enkel kiest voor grote Amerikaanse producties, maar dat lokale content die de taal van de jongeren spreekt minstens even goed kan scoren. En het spreken van die juiste taal is iets dat tijdens het creatieve proces van de serie altijd centraal stond.